World Health Summit 2019 – Berlin

Berlin, Njemačka 2019.

piše doc.prim.dr.sc. NIKICA DARABOŠ

Nazočio sam doista odličnom World Health Summitu u Berlinu, Njemačka, koji je okupio brojne zdravstvene djelatnike, predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije WHO i ministre zdravstva iz cijelog svijeta.

Berlin, Njemačka

Svjetski lideri u zdravstvu raspravljali su o globalnoj dostupnosti modernih medicinskih tehnologija i znanja te istovremenom problemu nedostupnosti zdravstvene skrbi na lokalnom nivou.

Vrlo inspirativan govor imao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn, najavivši da će globalna digitalizacija zdravstva biti fokus interesa tijekom njihovog predsjedanja EU u drugoj polovini 2020.godine.

Jens Spahn

Također, interesantno je bilo, od strane auditoriuma, odobravanje njegove potvrde uvođenja mandatorne vakcinacije protiv ospica u Njemačkoj.

Takav čvrst stav je krucijalan, posebice danas, kako u Hrvatskoj tako i globalno, kako bi se uspješno provodila prevencija i eradicirale zarazne bolesti.

Kroz međusobnu diskusiju o globalnim prioritetima zdravstva, nekolicini članova WHO-a predstavio sam hrvatsko predsjedanje EU slijedeće godine i tradiciju prof. Andrije Štampara u WHO, vjerujući da je takvo sticanje kontakata imperativ perspektivne pozitivne suradnje.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google