UN Akademija o zdravlju i UN Agendi 2030

Bonn, Njemačka 2019.

piše doc.prim.dr.sc. NIKICA DARABOŠ

Sudjelovanjem na UN ljetnoj akademiji u Bonnu u Njemačkoj posvećenoj između ostalih tema i zdravlju, stekao sam nova znanja i iskustva u svezi 17 ciljeva održivog razvoja kvalitete života na našem planetu (UN 2030 Agenda for Sustainable Development). Jedan od tih ciljeva posvećen je zdravlju i dostupnosti jednake zdravstvene skrbi u svim dijelovima svijeta. Između pedesetak izabranih predstavnika iz cijelog svijeta dana mi je mogućnost interaktivne edukacije i “networkinga” s najkvalitetnijim stručnjacima UN-a.

UN Round tables

Informacije Svjetske zdravstvene organizacije WHO u svezi globalnih rezultata dosadašnje primjene UN Agende 2030 su vrlo zanimljive.

UN Agenda 2030

Unatoč ogromnih finacijskih ulaganja postignut je samo djelomičan napredak u vidu smanjenja smrtnosti djece pri rođenju, te minimalnog smanjenja broja zaraženih malarijom i tuberkuloze, dok je inficiranost HIV-om porasla. Paralelno, značajno je porastao udio umrlih od ozljeda u prometnim nesrećama. Taj je problem osim po pitanju mogućnosti liječenja zadobivenih ozljeda, prerastao problematiku domene medicine, jer imperativ preventivnog djelovanja ulazi u druge društvene sfere (auto industrija, promet i izgradnja prometnica itd.).

UN Centar Bonn

Najzanimljivija mi je bila informacija da se progresija manjka zdravstvene radne snage očituje u cijelom svijetu s globalnom posljedicom neravnopravne mogućnosti liječenja i u razvijenim zemljama.

UN licence

Također, baš u tim regijama, kao i u Hrvatskoj, preostala zdravstvena radna snaga je preopterećena prekomjernim obavezama i odgovornošću, što stvara predispozicije za scenarij “zatvorenog kruga” te nastavak pogoršanja već sada neodrživog fukcioniranja zdravstvenog sistema u mnogim državama.

Europe & Africa in UN

Nakon iznimno zahtjevnog i pozitivnim iskustvom ispunjenog tjedna stečeno znanje i iskustvo ću prenijeti kolegama u domovini te ga iskoristiti u svom radu u sklopu hrvatske zdravstvene diplomacije.

UN Agenda 2030 - 17 SDGs as 17 connected water containers

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google