Ulažemo jako puno u zdravstveni kadar, a onda ih ne znamo zadržati

Varaždin, rujan 2018.godine

piše dr. NIKICA DARABOŠ

Prije više od godinu dana dr Daraboš se kao bivši djelatnik i kratkovremeni predsjednik Sanacijskog vijeća Opće bolnice Varaždin tijekom 2015. godine u tjedniku Varaždinske vijesti osvrnuo na stanje u zdravstvu u Varaždinu i Hrvatskoj.
“Ulažemo jako puno u zdravstveni kadar a onda ih ne znamo zadržati” govorio je početkom 2017. godine.

Nadalje, dr. Daraboš je tvrdio: “Migracija zdravstvevnog kadra postoji u cijelom svijetu i potpuno je normalna. Prelazi se sa zdravstvene na zdravstvenu ustanovu u zemlji i inozemstvu, uglavnom zbog boljih financijskih uvjeta, ali i stjecanja novih znanja i vještina. Takva je migracija bitna i treba ju poticati, a ne sprečavati, ali je isto tako bitno osigurati uvjete normalnog života zdravstvenih djelatnika, slične onima kakvi su vani, da bi mladi ostali, pa i vraćali se u matične centre.”

“Smatram da ne možemo, koliko god bili kvalitetni, trošiti ljudske resurse do iznemoglosti i dostići istu kvalitetu.”, zaključno je spomenuo dr. Daraboš.

Izuzetno je bitno osigurati uvjete normalnog života zdravstvenih djelatnika, slične onima kakvi su vani, da bi mladi ostali, pa i vraćali se u matične centre.

Vz Vijesti 2017.IMG_9868
Dr. Nikica Daraboš u intervjuu za Varaždinske vijesti

Prošlo je više od godinu dana. Prosudite, što se u hrvatskom zdravstvu promjenilo? Situacija po pitanju zdravstva i zdravstvenog kadra doista ubrzano izmiče kontroli. Pitanje kvantitete zdravstvenih djelatnika preljeva se u pitanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Svi mi, pacijenti, liječnici, zdravstveni djelatnici, kreatori zdravstvene i ine državne politike moramo prihvatiti činjenicu da je krajnji trenutak za zaokret.

Vrijeme je za promjenu kod svih nas u poimanju zdravlja, prava na zdravstvenu skrb i organizaciju zdravstvenog sistema.

Da, promjene nisu nikad bile lagane.

Vz Vijesti 2017.IMG_9869
Dr. Nikica Daraboš u intervjuu za Varaždinske vijesti

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google