Rijetke bolesti

Zagreb, Croatia 2019.

piše doc.prim.dr.sc. NIKICA DARABOŠ

U sklopu internacionalnog Dana rijetkih bolesti 28. veljače sudjelovao sam, ovog puta kao član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, u panel diskusiji u kojoj su uz nazočnost pacjenata, njihovih obitelji i drugih zainteresiranih u publici, predstavnici svih relevantnih tijela razgovarali o mogućnostima poboljšanja liječenja rijetkih bolesti u Republici Hrvatskoj.

dr. Nikica Daraboš u društvu panelista u sklopu internacionalnog Dana rijetkih bolesti

U Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6-7% cjelokupne populacije – cca 36 milijuna ljudi. Procjenjuje se da u RH ima oko 250.000 oboljelih od rijetkih bolesti. Rijetke bolesti su pretežno kronične i progresivne, neke su i smrtonosne te značajno opterećuju ne samo oboljelog nego i cijelu obitelj zbog specificnih socijalnih potreba. U ortopediji i traumatologiji bolesti poput algodistrofije i avaskularne nekroze glave bedrene kosti spadaju u tu skupinu bolesti.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4832401/

Zdravstvena je zaštita ovih bolesnika u pravilu neodgovarajuća, te su zbog niske prevalencije i malog utjecaja na morbiditet i mortalitet, zanemarene i u području istraživanja, posebno glede ispitivanja mogućnosti liječenja.
Nejednakost u dostupnosti tretmana i zdravstvene zaštite za ovu skupinu pacijenata tzv. lijekovima siročadi (orphan drugs) EU želi poboljšati svojom intervencijom. Pristup pacijenata prikladnoj i pravovremenoj dijagnostici, informacijama i skrbi učinkovitije je kada se radi na europskoj razini nego na nacionalnoj.

Rijetki inspiriraju. Ostavi trag!

Europska mreža rijetkih bolesti je dio EU javnozdravstvenog sistema u kojem sudjeluju
ministri zdravstva, pacijenti, farmaceutski sektor, liječnici, istraživači, lobisti koji će raditi pritisak na zakonske i policy promjene.

Ostavi trag
Republika Hrvatska je donjela 2015. godine svoj Nacionalni program za rijetke bolesti 2015.-2020.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google