Protokol za ubrzani oporavak nakon operacija kuka i koljena

Zagreb, Croatia 2019.

piše dr. NIKICA DARABOŠ

Nakon godinu dana priprema započeli smo naš projekt evaluacije primjene ERAS (engl. Early Recovery After Surgery) protokola u ortopediji i traumatologiji na Zavodu za traumatologiju i koštano-zglobnu kirurgiju KBC Zagreb.

ERAS tim
Primjer ERAS protokola

Multimodalni ERAS protokol predstavlja integrirani multidisciplinarni pristup koji zahtijeva aktivni angažman pacijenta, kirurga, anesteziologa, stručnjaka za bol, fizioterapeuta, medicinskih sestara i tehničara, pomoćnog medicinskog osoblja, psiihijatra i psihologa i mnoge druge.

Blog 10
Primjer moderne operacijske sale. Preuzeto s google.com

Cilj protokola je smanjenje kirurške traume i poslije-operacijske boli, smanjenje komplikacija, skraćivanje bolničkog liječenja i poboljšanje poslije operacijskog oporavka. Sukladno svjetskim trendovima, unapređujemo sve korake u bolesnikovom kirurškom tretmanu i razvijamo bolesnikovu svijest o vlastitom sudjelovanju u procesu liječenja. Ideja vodilja je da omogućavanje adekvatne edukacije prije operacijskog zahvata, rano prepoznavanje rizika od mogućih komplikacija zajedno s optimalnim planovima anestezije i analgezije, omogućava bolesniku raniju pokretljivost. 

Blog 10a.
Primjer miltidisciplinarnog ERAS tima. Preuzeto s google.com

Bolesnik će tada imati sposobnost ranije postići ciljeve rehabilitacije i napredovati mnogo brže u usporedbi s vremenskim razdobljem standardnog protokola6. To će mu omogućiti raniji otpust iz bolnice, skraćeno vrijeme bolničkog liječenja te neminovno smanjenje bolnički uvjetovanih komplikacija. Ultimativan cilj je da svi pacijenti ostvare sigurniji raniji otpust iz bolnice nego do sada, uključujući i one s kroničnim bolestima, a s istom razinom kvalitetom oporavka.

Primjer ERAS protokola. Preuzeto s google.com

Korištenjem ERAS protokola dokazati ćemo značajno poboljšanje rezultata i kvalitete njege koju bolesnik dobiva, no i financijsku korisnost za bolnice, ali i za zdravstveni sustav općenito. Projekt izvodimo prvi u Hrvatskoj prema prilagođenom ERAS protokolu Hrvatskog društva za ubrzani oporavak nakon kirurškog zahvata pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google