Postoje li nove mogućnosti terapije za covid-19?

Ženeva, Švicarska 2020.

reporting dr. Nikica Daraboš

Povijest medicine zasićena je primjerima lijekova koji su djelovali u laboratoriju, međutim, nisu davali rezultate na živom ljudskom organizmu ili su zapravo bili štetni. U tom je kontekstu dr. Tedros, predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije, pozvao pojedince i države da se suzdrže od primjene terapija za koje se nije pokazalo da su učinkovite u liječenju COVID-19.

S druge strane, u Kini se trenutno istražuje mogućnost upotrebe rekonvalescentne krvne plazme kao potencijalnog lijeka COVID-19 zaraženih bolesnika  Naime, bolesnici koji su se oporavili od COVID-19 u krvi imaju antitijela koja mogu biti učinkovita protiv infekcije. Ta antitijela u krvnoj plazmi mogu se aplicirati bolesnicima COVID-19 kako bi se njihov imunološki sustav potaknuo na svoj vlastiti odgovor.Klonirana antitijela iz oporavljenih bolesnika s COVID-19 pokazala su impresivnu sposobnost neutraliziranja SARS-CoV-2, virusa koji stoji iza bolesti, u staničnoj kulturi te se postotak virusa koji se veže za žive stanice smanjio za gotovo 100%.

Covid-19 klinička istraživanja

Rana klinička ispitivanja u Kini na 10 pacijenata pokazala su „značajno poboljšanje“ u roku od 1 do 3 dana nakon primitka transfuzije krvne plazme, pri čemu su 2 od 3 bolesnika odbačena s mehaničke ventilacije ubrzo nakon transfuzije. Kineski stručnjaci su svoja saznanja temeljili na ograničenom uspjehu u liječenju drugih koronavirusa, poput SARS-a i MERS-a. Bolesnik koji se oporavlja s prethodno potvrđenom laboratorijskom dijagnozom COVID-19 može darivati krvnu plazmu tek 2 tjedna nakon što se simptomi razriješe i samo ako je tada test na COVID-19 bio negativan. Tako donirana krvna plazma se, nakon što prođe ostala predviđena laboratorijska testiranja, infuzijom daje bolesniku s teškom bolešću COVID-19.

Iako je obećavajuća vrsta terapije, rekonvalescentna krvna plazma nije učinkovita za svaku bolest, uključujući i za virusne bolesti poput ebole. Uspjeh u ispitivanju staničnih kultura još uvijek se mora dokazati na živom humanom organizmu.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google