Nemojmo iskorištavati prazninu između nade i znanja

Las Vegas, USA 2019.

piše doc.prim.dr.sc. NIKICA DARABOŠ

Tradicionalni godišnji sastanak AAOS – Američke akademije ortopedskih kirurga prilika je za upoznavanje najnovijih dijagnostičkih i terapijskih dostignuća, novosti u farmaceutskoj diskusiji te diskusiju i razmjenu iskustava s neupitnim svjetskim ekspertima u ortopediji i traumatologiji. U ožujku sam kao internacinalni član AAOS nazočio istom događaju u Las Vegasu, SAD.

Doc. Daraboš i dr. Sečan na AAOS sastanku u Las Vegasu

Između više od pet tisuća sudionika sudjelovao sam na skupnim prezentacijama, te zasebnim diskusijskim grupama i radionicama.

dr. Daraboš je sudjelovao u raznima diskusijama i prezentacijama

Moj interes su najviše zaokupile teme iz regenerativne ortopedije i sportske traumatologije, operacijskih tehnika ugradnje novih inplantata umjetnih zblobova koljena i ramena te mogućnosti utjecanja na poboljšanje oporavka nakon operacijskih zahvata.

"Case Report" radionice - proteze ramenog zgloba

Ne prihvaćajući činjenicu da u domeni bazičnih istraživanja u ortopediji i traumatologiji ipak kaskamo za globalnim mogućnostima, dužnost nam je da u domovini ta nova saznanja što racionalnije i vjerodostojnije koristimo u liječenju svojih pacjenata.

Praćenje novih trendova farmaceutske industrije u ortopediji i traumatologiji

Tijekom Američke akademije imao sam prilike sresti svog kolegu i prijatelja, vrhunskog eksperta u regenerativnoj ortopediji profesora Rodeo Scotta s Hospital for Special Surgery HSS iz New Yorka, USA koji je 2013. godine bio domaćin mom timu od četiri EU predstavnika tijekom vrhunskog “AOSSM – ESSKA fellowshipa “.

U društvu prof. Rodeo Scotta i prof. Jo Hannafin predsjedcnice AOSSM

Stoga me se posebno dojmila preporuka s kraja njegove prezentacije: Molitva liječnika u sportskoj regenerativnoj medicini (ortobiologiji): “Ne iskorištavaj prazninu između nade i znanja”.

Doktorska molitva

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google