Iskustva iz Hrvatskog Sabora

Zagreb, Hrvatska 2020.

izvještava dr. Nikica Daraboš
S raspustanjem saziva Hrvatskog Sabora prestala je i moja uloga vanjskog clana Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog Sabora- Za mandat vanjskog clana Odbora izabran sam na prijedlog svog Hrvatskog diplomatskog kluba te saborskih zastupnika sa sjevera Hrvatske.

Sjednice Odbora bile su ispunjene zanimljivim raspravama, posebice one tematske, koje su vrlo cesto bile vezane uz aktualne teme i pitanja u hrvatskom zdravstvu: u svezi uporabe opojnih droga, o uporabi duhanskih proizvoda, o obveznom programu cjepljenja, o osvjestenosti o debljini, o javnom zdravstvu i sigurnosti hrane, o djecjoj psihijatriji, o pitanju rada medicinskih sestara, o dostupnosti terapije i lijecenja rijetkih bolesti, o autizmu, o borbi protiv raka i stvaranju onkoloskog registra, o medunarodnom humanitarnom pravu, o organizaciji hitne helikopterske sluzbe na teritoriju RH, i mnoga druga.
Posebice zanimljiva bila je sjednica Odbora na kojoj se raspravljalo o utjecaju manjka lijecnika na perspektivu funkcionalne odrzivosti zdravstvenog sustava. Naime, bas u raspravi o toj temi dobio se realan prikaz neugodne situacije u hrvatskom zdravstvu.

Naime, osnov problema i medusobnih prijepora nalazi se medusobnom srazu visoko postavljenih kriterija zakonske regulative, prava bolesnika i imperativa kvalitete medicinske usluge s jedne strane, te broja i prava lijecnika i zdravstvenog kadra, organizacije i financiranja zdravstvene sluzbe s druge strane. Svjesni realnih cinjenica i stanja hrvatskog zdravstvenog sistema, i clanovi saborskog Odbora kojeg cine vecinom lijecnici, dali su iznosenjem svojih stavova podrsku promjenama sustava pregovaranja o pravima lijecnika te poboljsanju organizacije njihovog rada.

Vrijedi jos istaknuti da smo na jednoj od posljednjih sjednica Odbora, jos u veljaci ove godine, imali mogucnost raspravljati o spremnosti i organizaciji hrvatskog zdravstvenog sistema za odgovor na COVID19 pandemiju. Aktualnost teme, vaznost pravodobne reakcije Odbora te saznanja da su tadasnji sugovornici danas clanovi kriznog stozera RH koji s hrvatskim gradanima stoje iza odlicnog hrvatskog rezultata RH u borbi protiv pandemije, daju mi dodatno uvjerenje da je protekli rad Odbora bio kvalitetan.

Kraj je ovo jednog izuzetno zanimljivog cetverogodisnjeg mandata druzenja s kolegama lijecnicima, medicinskim sestrama i predstavnicima zdravstvene i socijalne struke u RH.
Vecina nas, nakon nekog zavrsenog zivotnog razdoblja, posebice u karijeri, gotovo uvijek ima dojam da se moglo uciniti vise. No, iskustvo rada u parlamentarnoj sredini, prije svega mogucnost slobodnog izrazavanja svojih ideja, sudjelovanja u raspravama, donosenju odluka i zakonskih prijedloga ostavlja neizmjerno bogatstvo za daljnji tijek moje karijere.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google