Experiences from regenerative orthopaedics

May, 2018

reporting dr. NIKICA DARABOŠ

Dr. Nikica Daraboš je u svibnju 2018. s ekipom hrvatskih kolega gostovao u inozemstvu kako bi razmjenio iskustva iz regenerativne ortopedije te sudjelovao u radu međunarodnog tima stručnjaka u primjeni autolognih matičnih stanica za potrebe tretmana različitih bolesti i ozljeda u koštano-zglobnoj kirurgiji.

Naime, vlastite matične stanice pacijenta imaju potencijal diferencijacije u zrele stanice hrskavičnog, koštanog,živčanog i drugih tkiva, ovisno o potrebi liječenja te međusobnom utjecaju mnogih unutarnjih i vanjskih čimbenika bitnih za njihov razvoj.

Nova straživanja su pokazala da su matične stanice iz koštane srži mlađe i jače potentnije od onih uzetih iz masnog tkiva te da, unatoč svojoj manjoj koncentraciji dobivenoj u krajnjem proizvodu koji se nakon njihove laboratorijske obrade primjenjuje za liječenje, daju kvalitetnije i brže rezultate u regeneraciji  oštećenog tkiva.

Vlastite matične stanice pacijenta imaju potencijal diferencijacije u zrele stanice hrskavičnog, koštanog, živčanog i drugih tkiva

IMG_1136
Dr. Daraboš s timom stručnjaka u provedbi regenerativnih metoda liječenja

Različiti izvori – tkiva, tehnike uzimanja i pripreme matičnih stanica utječu na njihovu vitalnost, kvalitetu farmaceutskog proizvoda i krajnji uspjeh liječenja.

Isto se može ispitati specifičnim metodama laboratorijskih pretraga farmaceutskog proizvoda.

IMG_1108
Dr. Daraboš prezentira obradu matičnih stanica iz koštanog tkiva

Unatoč tome, u današnje vrijeme, u velikoj konkurenciji primjenjivanih terapija matičnim stanicama uzetih iz masnog tkiva, budućnost je usmjerena prema kvalitetnjim terapijama matičnim stanicama iz koštane srži.

If you like our blog post, you can share it with others

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google