Dijagnoza HRT – gost dr. Nikica Daraboš

Zagreb, Hrvatska 2019.

piše dr. NIKICA DARABOŠ

Doc.dr. sc. Nikica Daraboš gostovao je u emisiji HRT-a, Dijagnoza.

Današnje mogućnosti liječenja ozljeda i bolesti u koštano-zglobnoj kirurgiji razvijaju se neslućenom brzinom u više smjerova. Baš zbog istoga, liječnik mora biti prije svega objektivan u procjeni koja će vrsta liječenja donijeti najbolji benefit za pacijenta.

ERAS protokol (ubrzani oporavak nakon kirurškog zahvata, engl. enhanced recovery after surgery)je dizajniran za standardizaciju medicinske skrbi, poboljšanje ishoda liječenja i smanjenja troškova zdravstvene zaštite.Isto  podrazumjeva integrirani multidisciplinarni pristup koji zahtijeva aktivni angažman pacijenta, kirurga, anesteziologa, stručnjaka za bol, fizioterapeuta, pomoćnog medicinskog osoblja, psihologa i mnoge druge.

Traumatološki i ortopedski zahvati često su praćeni dugotrajnim i zahtjevnim oporavkom koji karakteriziraju teškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Cilj protokola je smanjenje kirurške traume i poslije operacijske boli, smanjenje komplikacija, skraćivanje bolničkog liječenja i poboljšanje poslije operacijskog oporavka. Ideja vodilja je da omogućavanje adekvatne edukacije prije operacijskog zahvata, rano prepoznavanje rizika od mogućih komplikacija zajedno s optimalnim planovima anestezije i analgezije, omogućava bolesniku raniju pokretljivost.

Bolesnik će tada imati sposobnost ranije postići ciljeve rehabilitacije i napredovati mnogo brže u usporedbi s vremenskim razdobljem standardnog protokola. Korištenjem ERAS protokola dokazano je značajno poboljšanje rezultata i kvalitete njege koju bolesnik dobiva, no i financijska korisnost za bolnice, ali i za zdravstveni sustav općenito.

Podijelite blog post na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google